Dé kennispartner in informatisering
voor uw overheidsorganisatie
Uw overheidsorganisatie staat nooit stil. Wet- en regelgeving veranderen continu, digitalisering vraagt om nieuwe oplossingen en inwoners verwachten snelle, efficiënte dienstverlening. Of het nu gaat om het implementeren van nieuwe wetten, het optimaliseren van processen, het efficiënt beheren van applicaties, het inzichtelijk maken van data, het verbeteren van informatievoorziening of het stroomlijnen van koppelingen tussen systemen – de uitdagingen zijn groot.
Met meer dan 30 jaar ervaring ondersteunt Solviteers overheden bij het effectief en toekomstbestendig inrichten van hun IT- en informatiebeheer. Wij begrijpen uw werkprocessen, weten waar de risico’s liggen en hebben brede kennis van relevante wet- en regelgeving en veelgebruikte applicaties. Wij kennen úw uitdagingen en bieden oplossingen die ertoe doen. Onze experts denken met u mee en stoppen niet voordat u een oplossing heeft waarmee u écht verder kunt.
Waarmee kunnen wij u helpen?
Functioneel beheer
Informatiemanagement
Business Intelligence
U kunt erop rekenen dat wij vasthoudend zijn in het aanpakken van uw vraagstuk en we stoppen niet voordat u helemaal tevreden bent. Daarom zijn wij uw IT-specialist. Whatever IT Takes!
Grip op het dynamische landschap
Effectief aan de slag
-
Ruimtelijk domein
-
Omgevingswet
Op 1 januari 2024 was het dan eindelijk zo ver: de Omgevingswet is live gegaan. Dat deze wetswijziging veel impact heeft op uw huidige werkprocessen is inmiddels wel duidelijk. Maar weten we ook wát er precies gaat veranderen? Werkt het DSO straks wel goed? Gaat het maken/herzien van planregels en het opstellen van toepasbare regels wel goed? Zijn gebruikers goed opgeleid om met de nieuwe applicaties te werken? Zijn de integraties met zaaksystemen, andere applicaties en datawarehouses al afgerond?
Solviteers ondersteunt u bij het selecteren, aanbesteden, implementeren en beheren van applicaties, het doorontwikkelingen van diverse processen, de toepasbare regels en het geven van (opfris)cursussen en trainingen.
-
Plansoftware voor uw Omgevingsplannen
Het opstellen van een omgevingsplan is meer dan simpelweg bestaande plannen samenvoegen. Elk plan heeft zijn eigen regels en voorschriften en het afstemmen hiervan kan een langdurig en complex proces zijn. Als alle bestemmingsplannen één-op-één worden overgenomen, kunnen veel regels met elkaar in conflict komen wat resulteert in juridische knelpunten en vertragingen.
Gemeenten moeten voor 2032 hun omgevingsplan voltooien en strategisch beslissen over bijwerkingsmethoden, zoals geleidelijke aanpassingen of jaarlijkse 'veegplannen'. Tijdelijke oplossingen, zoals de TAM, zijn beschikbaar tot 2025. Hoewel het gebruik van BOPA's extra ruimte biedt, moeten ze uiteindelijk worden geïntegreerd om samenhang en eenheid in het omgevingsplan te waarborgen.
Wij ondersteunen bij pakketselectie en aanbestedingen, helpen bij het opstellen van processen voor omgevingsplannen en vervullen een cruciale rol als brug tussen leverancier en gemeente met specifieke focus op functioneel beheer.
-
Nieuwe rol: regelanalist
De eerste stap in het aanvragen van een omgevingsvergunning is de vergunningscheck in het Omgevingsloket. Via vragenbomen kunnen inwoners en bedrijven ontdekken of hun project vergunnings- of meldingsplichtig is. Het omzetten van de complexe juridische regels van de Omgevingswet naar begrijpelijke vragenbomen is echter een uitdaging. Hoe duidelijker deze vragenbomen zijn opgesteld, hoe minder vragen er naar het Klant Contact Centrum (KCC) van de gemeente komen.
Bij Solviteers begrijpen we de complexiteit van dit proces en bieden we ondersteuning bij het ontwikkelen en inrichten van deze vragenbomen. Onze regelanalisten vervullen een sleutelrol als facilitator binnen projecten door de juiste mensen bij elkaar te brengen en alle relevante stakeholders te betrekken. Ze brengen veel expertise in op het gebied van processen en IT en ondersteunen bij het interpreteren van juridische regels. We helpen u bij het opstellen van de beslisboom en richten deze in de software in. Zo zorgen we voor een gestroomlijnd proces en een duurzame aanpak binnen uw organisatie.
-
Grip op uw zaken, leges en bouwkosten
Met de steeds complexere uitdagingen binnen het Ruimtelijk Domein staan gemeenten voor nieuwe vraagstukken. Het gebrek aan inzicht in data maakt het lastig om de juiste beslissingen te nemen. Bij Solviteers begrijpen we uw behoefte aan inzicht op uw data en processen als geen ander. Wij stemmen onze dienstverlening nauwkeurig af op uw situatie, gebaseerd op onze ervaringen in het publieke domein, om BI optimaal voor u te laten werken.
Met onze expertise helpen we u niet alleen bij het identificeren en aanpakken van problemen, maar ook het optimaliseren van uw processen doormiddel van real-time informatie en aanpassingen aan specifieke domeinkennis. Zo bent u altijd voorbereid op de uitdagingen van vandaag én morgen.
-
Sociaal domein
-
Participatiewet
Komende tijd werken we toe naar veel wijzigingen binnen de Participatiewet die van invloed zullen zijn op de uitvoering ervan. Eerder zijn al aanpassingen gedaan aan bijvoorbeeld de kostendelersnorm, maar dit is nog maar het begin.
Wijzigingen die eraan komen: verhoogde focus op arbeidsintegratie, veranderingen en meer vrijheid in de bepaling van in uitkeringen (menselijke maat voorop) en nieuwe regels voor werkgevers. Functionaliteiten zullen anders werken, processen moeten mogelijk aangepast worden en er is aandacht nodig voor uitleg over wat de wijzigingen betekenen voor het gebruik van het systeem. Wij denken graag mee om deze wijzigingen in de Participatiewet goed voorbereid tegemoet te zien.
-
Inkomensafhankelijke eigen bijdrage - 1 januari 2026
Op 1 januari 2026 zal de inkomensafhankelijke eigen bijdrage worden ingevoerd. Dat lijkt misschien ver weg, maar er moet nog veel gebeuren voordat de applicaties en de processen klaar zijn om deze verandering te faciliteren. Zo worden hiervoor wijzigingen via een nieuwe iEB berichtenstandaard verwacht. Daarnaast zijn aanpassingen in de back-office applicaties nodig om de eigen bijdrage ook vanaf 2026 goed te kunnen verwerken.
Wij helpen graag met een goede voorbereiding op de veranderingen. Wij zorgen ervoor dat de nieuwe berichtenstandaard goed wordt geïmplementeerd, nieuwe en/of bestaande processen worden ingericht, en zorgen dat de eindgebruikers goed geïnstrueerd worden, doormiddel van goede documentatie en nazorg.
-
De Hervormingsagenda Jeugd - 2023-2028
In 2015 vond o.a. de decentralisatie van de jeugdzorg plaats, waarmee de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van jeugdzorg bij gemeenten kwam te liggen. Dit had een enorme impact op gemeenten, en legde nog meer de nadruk op proces- en kostenefficiëntie. Inmiddels zijn we 9 jaar verder en is sinds de zomer van 2023 de Hervormingsagenda Jeugd definitief.
De Hervormingsagenda Jeugd (2023-2028) bevat een groot pakket maatregelen om de jeugdzorg te verbeteren en financieel houdbaar te krijgen. Wij helpen u verder bij de voorbereidingen op deze grote veranderingen op het gebied van processen, documentcreatie, berichtenverkeer en BI.
-
Domeinoverstijgend
-
Datagedreven werken
Door de vele applicaties en gegevens die worden geregistreerd is er veel mogelijk om inzicht te bieden en hierop te sturen. Dat betekent zowel wat voor het uitpluizen van de brei aan data, als ook voor de organisatie om hier goed gebruik van te kunnen maken.
Wij kennen het domein en de vraagstukken, maar ook de technieken van Business Intelligence en het belang om mensen daarin mee te nemen om het echt te laten werken.
-
De AVG
Zorgvuldige verwerking van privacygevoelige gegevens cruciaal. Twee belangrijke taken vereisen bijzondere aandacht: het continu opschonen van gegevens, inclusief archiefwettelijke verplichtingen en bedrijfsbehoeften, en het waarborgen van correcte autorisatie, logging en bewaking. Dit omvat een complexe samenwerking tussen HR, Legal en ICT om geautoriseerde toegang te verzekeren.
Solviteers staat klaar om te helpen bij deze uitdagende taken, die essentieel zijn voor naleving en gegevensbeveiliging binnen uw organisatie.
-
Informatiebeveiliging
Informatieveiligheid is zorgen dat de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van informatie is gegarandeerd. Dit begint bij het goed in kaart brengen van de taken en verantwoordelijkheden en die beleggen bij de verschillende rollen (Key user, applicatiebeheer, system engineer) binnen de organisatie. Verder is het belangrijk om bewustwording binnen de organisatie te creëren en slimme tooling toe te passen die de medewerker helpt.
Wij helpen u graag om te bepalen of uw informatiebeveiliging op orde is en leveren een verbeterplan op, wat indien gewenst ook door ons geïmplementeerd kan worden.
-
VerSaaSing
De trend van verSaaSing is onontkoombaar geworden. Maar bent u hier klaar voor? Maatwerkoplossingen of koppelingen met andere applicaties kunnen met een SAAS-oplossing mogelijk niet meer werken. Het is essentieel om deze scenario's in kaart te brengen en samen met uw leverancier alternatieve oplossingen te vinden. Verwacht u dat SAAS de beheerlast en kosten verlaagt? Dit is niet altijd het geval! Een goede voorbereiding en duidelijke afspraken met de leverancier zijn cruciaal. Veel organisaties verwachten dat SaaS de beheerlast en kosten verlaagt, maar het is belangrijk dat dit goed wordt uitgezocht. Het is een valkuil hier te makkelijk aannames in te maken.
Wij helpen graag bij het beoordelen van uw SaaS-gereedheid, het vinden van alternatieven voor maatwerk, het leggen van koppelingen en het voorbereiden van uw organisatie.
-
Van Wob naar Woo
Sinds 1 mei 2022 vervangt de Wet open overheid (Woo) de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Deze nieuwe wet verplicht overheidsinstanties om informatie proactief openbaar te maken, wat grote gevolgen heeft voor transparantie, informatiebeheer en ICT. Hoe beïnvloedt de Woo organisaties en burgers?
-
Grip op uw koppelingen
Door de groeiende stroom aan digitale gegevens is het voor gemeenten steeds lastiger om dienstverlening aan burgers en bedrijven snel te verbeteren. Wanneer koppelingen tussen verschillende applicaties niet werken, komt de dienstverlening aan burgers en ondernemers in de knel.
Kortom, een optimaal functionerend applicatielandschap binnen de gemeente is een vereiste voor een efficiënte bedrijfsvoering.
Waarom Solviteers?
-
Inhoudelijke alleskunners
Wij hebben verstand van de meest voorkomende vakapplicaties, zoals Suites voor het Sociaal Domein, CiVision Samenlevingszaken, Centric Leefomgeving, Rx.Mission, LEEF, PowerBrowser, Decos Join, OpenWave en Blinqt X-works. Daarnaast beschikken we over uitgebreide kennis van de processen binnen deze applicaties en de relevante wet- en regelgeving. We begrijpen de complexiteit van deze systemen en ondersteunen u bij het optimaal benutten ervan.
-
Expert in uw uitdagingen
Wij zijn op de hoogte van de uitdagingen waar u voor staat. Of het nu gaat om applicaties die niet optimaal zijn ingericht, het implementeren van nieuwe applicaties of begeleiding bij de aanschaf daarvan. Wij beschikken over uitgebreide expertise in het optimaliseren van informatiestromen en processen.
-
30 jaar ervaring
Wij zijn denkers én doeners, generalisten én specialisten met al meer dan 30 jaar ervaring. Door onze brede kennis en ervaring begrijpen wij uw werkprocessen, zijn wij goed op de hoogte van actuele wet-en regelgeving en kennen wij uw applicaties. Hierdoor vertalen wij vraagstukken naar oplossingen die echt werken.

Meer weten over onze diensten?
Patrick, onze accountmanager, helpt je graag verder. Je kunt hem mailen of bellen.
E-mail: p.boonman@solviteers.nl | Telefoonnummer: 06 42 93 97 28