Van Wob naar Woo: wat verandert er voor u?

Sinds 1 mei 2022 vervangt de Wet open overheid (Woo) de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Deze nieuwe wet verplicht overheidsinstanties om informatie proactief openbaar te maken, wat grote gevolgen heeft voor transparantie, informatiebeheer en ICT. Hoe beïnvloedt de Woo organisaties en burgers? In dit blog bespreken we de belangrijkste veranderingen ten opzichte van de Wob en de impact op de toekomst van informatiebeheer. 

wet-open-overheid

Belangrijkste veranderingen van de Woo ten opzichte van de Wob 

 


Proactieve openbaarmaking

In tegenstelling tot de Wob, waarbij de nadruk lag op reactieve openbaarmaking – het verstrekken van informatie na een verzoek – verplicht de Woo overheidsinstanties om informatie uit eigen beweging beschikbaar te stellen.


Dit omvat bijvoorbeeld beleidsdocumenten, jaarverslagen, en informatie over aanbestedingen. De Woo beoogt een cultuur van actieve transparantie te creëren, wat betekent dat burgers beter geïnformeerd kunnen deelnemen aan het democratisch proces. 



Informatieplicht

Overheidsorganisaties worden verplicht om hun informatiebeheer goed te organiseren, zodat documenten eenvoudig toegankelijk zijn voor zowel intern gebruik als openbaarmaking. Dit betekent dat er binnen de organisaties structuren en systemen moeten worden opgezet die zorgen voor een efficiënte manier van informatie verwerken, opslaan en beschikbaar stellen.


Dat vergt goed informatiebeheer waarbij er niet alleen naar de uitgangspunten van de Woo gekeken wordt, maar ook naar samenhangende wetgeving op bijvoorbeeld het gebied van privacy, duurzame toegankelijkheid/ archivering en elektronisch publiceren.  Met de common ground is er al een beweging ingezet om de informatievoorziening efficiënt en flexibel in te richten. Je zou punt 1 en 2 kunnen zien als 1 verandering: je moet meer openbaar maken, en hiervoor moet je informatiebeheer beter op orde zijn.



Uitgebreide reikwijdte

De Woo geldt niet alleen voor de centrale overheid, maar ook voor decentrale overheden zoals provincies, gemeenten, en semipublieke instellingen die een publieke taak vervullen, zoals ProRail. Dit zorgt ervoor dat meer instanties onder de wet vallen, waardoor burgers toegang krijgen tot een breder scala aan informatie. Deze uitbreiding brengt echter ook extra uitdagingen met zich mee voor kleinere organisaties en semipublieke instellingen, die mogelijk minder goed voorbereid zijn op de administratieve en technische vereisten van de Woo.

De Woo beoogt een cultuur van actieve transparantie te creëren, wat betekent dat burgers beter geïnformeerd kunnen deelnemen aan het democratisch proces

De toekomst van informatiebeheer

De Woo brengt grote veranderingen met zich mee in het beheer en de openbaarmaking van overheidsinformatie. Hoewel de wet bedoeld is om transparantie te vergroten, zorgt de bijkomende complexiteit voor aanzienlijke uitdagingen op het gebied van ICT, procesbeheer en privacy. Daarnaast leggen de nieuwe verplichtingen en procedures extra druk op de administratieve capaciteiten van overheidsorganisaties. Om aan de eisen van de Woo te voldoen, is het essentieel dat organisaties hun informatiehuishouding optimaliseren en zich goed voorbereiden op deze veranderingen.


Solviteers helpt uw organisatie op meerdere manieren

Met onze uitgebreide ervaring in informatiemanagement, processen en ICT, bieden wij een quickscan aan die in kaart brengt waar uw organisatie staat en of u klaar bent om te voldoen aan de verplichtingen van de Wet open overheid (WOO).


Onze quickscan richt zich op de organisatie van processen, de inrichting van applicaties die deze processen ondersteunen, en de (technische) oplossingen die uw organisatie heeft om informatie te anonimiseren en uit te wisselen. Als blijkt dat er onderdelen ontbreken die noodzakelijk zijn om aan de WOO-verplichtingen te voldoen, helpt Solviteers deze te implementeren. We bieden workshops aan om uw processen te optimaliseren, en ondersteunen u bij de selectie, implementatie en het beheer van de applicaties waarmee u uw WOO-verplichtingen kunt realiseren.


Uitdagingen bij de implementatie van de Woo

De Wet open overheid (Woo) dwingt overheidsinstanties om transparanter te werken en informatie proactief openbaar te maken. Dit brengt uitdagingen met zich mee op het gebied van ICT, informatiebeheer en privacy. Hoe zorgt u ervoor dat uw systemen Woo-proof zijn? Welke stappen moet u zetten om documenten efficiënt en veilig te publiceren? En hoe voorkomt u dat privacygevoelige informatie onbedoeld openbaar wordt? Dat leest u in ons volgend blog.

patrick

Meer weten over onze diensten?

Patrick, onze accountmanager, helpt je graag verder. Je kunt hem mailen of bellen.


E-mail: p.boonman@solviteers.nl | Telefoonnummer: 06 42 93 97 28